Boezemfibrilleren Poli

 

Inleiding:

Vier ziekenhuizen in de regio Zuidoost Brabant hebben de handen ineen geslagen om patiënten met hartritmestoornissen nog beter te kunnen behandelen. Het St. Anna ziekenhuis, het Catharina ziekenhuis, het Maxima Medisch Centrum en het Elkerliek hebben sinds 1 oktober het Netwerk Boezemfibrilleren opgestart. In alle vier de ziekenhuizen bestaat een speciale boezem (atrium)fibrillatiepoli.

 

De atriumfibrillatiepoli (AF poli) heeft de volgende doelen:

   * Efficiënter en doelmatiger gaan werken met patiënten met atriumfibrillatie (AF).

   * Het voorkomen van CVA’s en TIA’s bij atriumfibrillatie

   * Het verminderen van ziekenhuisopnames

   * Het verbeteren van kwaliteit van leven van patiënten met AF

  

Aan de AF poli is een promovendus, Mevrouw Hoorn, verbonden. Zij zal gegevens verzamelen, bestuderen en de resultaten van de behandelingen op de AF poli gestructureerd evalueren. Voor de evaluatie wordt gebruik gemaakt van de uitkomstindicatoren zoals die zijn vastgesteld binnen Meetbaar beter, een landelijk kwaliteitsinitiatief.

  

De boezemfibrilleren poli in het St Anna

 Dr. Polak (cardioloog) is de supervisor van de AF poli. De AF poli wordt bemand door Mascha van Gelder (gespecialiseerd verpleegkundige), gedurende 8 uur per week, op dinsdagmiddag en woensdagochtend. De AF poli is zodanig ingericht dat alle patiënten hetzelfde zorgpad volgen. De gespecialiseerd verpleegkundige  werkt volgens de richtlijnen, werkt met de verplichte scores zoals CHADVASc, HAS-BLED en begeleidt en informeert de patiënten. De gespecialiseerd verpleegkundige heeft een uur de tijd per patiënt.  De patiënt krijgt uitgebreide uitleg over boezemfibrillatie en de gespecialiseerd verpleegkundige zal een uitgebreide anamnese en screening doen en medicatie voorstellen. De laatste 10 minuten van het uur komt Dr. Polak om anamnese en medicatie te bespreken en medicatie  voor te schrijven. Er worden na de intake eventueel nog vervolgonderzoeken gepland door Mascha. De patiënt krijgt alle informatie in een vorm van een klapper mee naar huis.

 

Voor meer informatie : patiënten folder AF poli